Image

Noutăți

Înapoi la listă

VERUM AGRO TRADING, CEL MAI MARE EXPORTATOR DE SEMINȚE DE FLOAREA-SOARELUI

Image

În 2023, Republica Moldova a cultivat floarea-soarelui pe o suprafață de aproximativ 388,9 mii de hectare. Condițiile climaterice au fost favorabile pentru recoltarea semințelor. Astfel, producția estimată este de 1,01 milioane de tone. Din acestea, s-au exportat 300 461 tone de floarea-soarelui, cu peste 170 de mii de tone mai puțin decât în 2022 și cu aproximativ 40 de mii de tone mai puțin decât în 2021. Tot în scădere este și prețul mediu, care în 2023 a fost la nivelul de 10 lei/kg, comparativ cu 15 lei/kg în 2022 și 11,7 lei/kg în 2021.
 
Cea mai intensă perioadă pentru export a fost sfârșitul anului: octombrie, noiembrie și decembrie. De cealaltă parte, cele mai bune prețuri de comerț s-au înregistrat la început de an: ianuarie, februarie și martie. Principala destinație pentru semințele de floarea-soarelui din țara noastră este România, urmată de Bulgaria și Turcia.
 
Cel mai mare exportator din Moldova, pentru anul de comercializare 2023, este Verum Agro Trading, unul din principalii producători și exportatori de cereale și oleaginoase din Republica Moldova. În 2023, Compania a fost alături de fermieri pe parcursul întregului an și a exportat peste 30.000 de tone de semințe de floarea-soarelui, situându-se în topul clasamentului.
 Ținem întotdeauna cont de solicitările fermierilor, dar și de schimbările pieței. Astfel, reușim să facem față provocărilor și să stabilim parteneriate de durată – un aspect cheie în agro trading. Piața cerealelor, în ultimii 3 ani, este dominată de incertitudini. Dar, având o strategie de marketing bine definită, o echipă puternică și fiind flexibili, performanța este asigurată. Activitatea de trading presupune un lanț cu multe verigi: de la cea inițială - producătorul, până la cea finală – cumpărătorul. Atunci când fiecare dintre aceștia muncește cu profesionalism, rezultatul nu poate fi altfel decât foarte bun. Noi vom depune eforturi maxime pentru ca și în continuare să fim alături de fermieri cu servicii de păstrare și vânzare a cerealelor și semințelor oleaginoase în condiții avantajoase pentru ei , a declarat Alexandru Bărbuță, Director Financiar Verum Agro Trading.
 
Verum Agro Trading gestionează un lanț valoric integrat, care include cultivarea, păstrarea, vânzarea și livrarea produselor agricole, cooperând cu consumatorii industriali și traderii internaționali din 14 țări. Fiind de peste 10 ani pe piață, pe lângă producția proprie, cultivată pe o suprafață de 10 mii de hectare la nordul Moldovei, compania a dezvoltat inclusiv comerțul internațional la condiții DAP, FOB, CIF.
 
În 2021, grupul a exportat 20 de mii de tone de cereale și semințe oleaginoase, venitul din vânzări fiind de 368,8 milioane de lei. În primele 9 luni din 2022, exportul a atins cifra de 60 de mii de tone, iar vânzările au depășit 600 de milioane de lei.

Pe lângă comerțul cu cereale, compania mai prestează servicii de depozitare a cerealelor, având în proprietate unul dintre cele mai mari depozite de cereale din nordul Moldovei, elevatorul de la Gura Camencii, raionul Florești. Acest elevator are o capacitate de stocare de peste 86 mii tone și are acces la rutele internaționale de transport.
 
Pentru anul 2024, compania își propune să investească în extinderea capacităților, a gamei de culturi agricole cultivate și să majoreze cota de export.

SURSA: AGROMEDIA.MD

Icon
Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.